lauantai 5. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 5. luukku Kirjaston vaikuttavuuden ulottuvuuksia: case Korpikirjasto Toenperä

Joulukalenterin viides luukku on ammattiasiaa, joka toivottavasti kiinnostaa myös asiakkaitamme - teitä, joita varten me palveluita tuotamme.

Suomen kuntaliitto ry on kuntien ja kaupunkien muodostama yhdistys ja yhteinen edunvalvonta-organisaatio, joka tuottaa kunnille erilaisia palveluita, kuten kunnat.net -sivustoa. Kuntaliiton Kirjastojen vaikuttavuus -projektille on avattu nyt sivut, joista löytyy tietoa, esimerkkitapauksia ja artikkeleita kirjastoista ympäri Suomen.

Kirjastojen vaikuttavuutta tarkastellaan projektissa kolmen keskeisen teeman pohjalta, jotka ovat hyvinvointi, elinvoimaisuus ja kansalaisuus. Kirjastojen toiminnan moniulotteisuuden vuoksi teemat myös lomittuvat toisiinsa.
Sivuilta löytyy myös Toenperän kirjaston kirjastotoimenjohtaja Jaana Sopasen artikkeli Määrätietoisen kirjastokansan vaellus eteläsavolaisessa korvessa.

Kirjastojen vaikuttavuus nousee esille aina, kun puhutaan rahasta, tehosta ja arvosta. Vesilasissa myrskysi viimeksi, kun ylöjärveläinen valtuutettu Johansson puuttui kirjaston tietopalveluroliin epäillen, että Internet olisi korvannut kirjastot tiedonhaussa: "Ihmettelen sitä, pitääkö yhteiskunnan ostaa keski-ikäisille naisille rakkausromaaneja. Kirjasto on siis mielestäni yliarvostettu paikka, eikä sinne tarvitsisi sijoittaa hirveitä summia", Johansson sanoo, ja sokean kanan tavaoin löytänyt jyväsen, että missään kirjastoon ei sijoiteta hirveitä summia. Se ihmetyttää minua aina, sillä kuvittelen, että tiedon, taidon ja ymmäryksen kasvamiseen, jos mihin, pitäisi sijoittaa.

Joka tapauksessa, toivon, että niin asiakkaat, kuin kollegatkin löytäisivät Kirjastojen vaikuttavuus -sivulta tietoa ja tukea päätöksentekoon ja asioiden ajamiseen omissa kunnissaan. Sivut tekevät osaltaan näkyväksi sen, minkä tiedämme, mutta mitä emme aina muista: kirjastot vaikuttavat ja vaikutusten aikajänne on 20 vuotta. Työ kantaa hedelmää, vaikka joskus puut jurovat pitkään, ennen kuin alkavat kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti