tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 13. luukku: Kohan avataan

Toenperän kirjasto on suljettu nyt toista päivää. Tuoreet sanomalehdet löytyvät Joroisten ja Rantasalmen kunnanvirastoilta ja Juvan Sampolasta. Mutta missä kaikki ovat, kun kirjastot ovat pimeinä ja ovet lukossa?

Olemme yhdessä. Istumme valkokankaiden ääressä tikkana, kahvipannut pöhisten ja aivot kihisten. Kirjastojärjestelmä on vaihtunut. Heilutamme märkiä nenäliinoja Origolle ja tutustumme Kohaan.

Ja se on ihan erilainen.

Palikat ovat eri järjestyksessä. Ja siinä on niin paljon enemmän! Se on iso. Se ei ole yhtä ketterä. Se on Internetissä. Se on Uudesta Seelannista. Se tarkoittaa "lahjaa" tai sitä, että asetetaan oma osaaminen yhteiseen käyttöön.

Mitä kirjastojärjestelmän vaihtuminen tarkoittaa? Kirjastojärjestelmä on ohjelma, jossa on kaikki. Siellä on tiedot aineistosta ja asiakkaista. Lähes kaikki aineistoon ja asiakkaan tietoihin tehtävät muutokset tehdään kirjastojärjestelmässä, oli sitten kyseessä osoitteenmuutos tai viimeisimmän Tekniikan maailman numeron tarran tulostaminen. Uuden työkalun opettelu on kovvoo hommoo. Ensin on sutkutettu menemään pokasahalla, kirveellä, kiilalla ja vesurilla ja niilläkin on saatu mänty nurin ja palasiksi. Nyt pitäisi ottaa käyttöön moto, jossa on japaninkielinen manuaali. Ennen kuin osaamme, tulee varmasti hetkittäin rumaa jälkeä ja sellaisia sanoja, joista joutuu laittamaan euron kiroilupurkkiin ja loppuvuodesta voi mennä viikoksi Tahitille.

Lopputuloksena kaikki eteläsavolaiset ja Pohjois-Savon eteläosissa asuvat ovat saman Lumme-kirjaston asiakkaita. Käyttöön tulee huikean paljon enemmän osaamista ja aineistoa. Tulevan vuoden aikana järjestelmää vielä kehitetään. Suunnittelemme myös, miten aineistoa voidaan kuljettaa eri kirjastojen välillä. Se, millainen lahja Koha asiakkaille ja kirjastoilla työskenteleville on, aukeaa hitaasti, käärepaperi käärepaperilla. Mutta kehitystyö on alkanut.

Kärsivällisyyttä meille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti