tiistai 11. elokuuta 2015

Christel Rönns on Kirjailijakettu 2015!


Joroisten, Juvan ja Rantasalmen yhteinen Toenperän kirjasto on myöntänyt vuodesta 2004 ”Kirjailijakettu” -arvonimen kettukirjailijalle, jonka tuotantoa Lukukettudiplomin suorittajat ovat ahkerasti lukeneet.

Kirjailijakettu 2015 on graafikko, kuvittaja ja lastenkirjailija Christel Rönns (s. 1960). Rönns on saanut Finlandia Junior -palkinnon 2012 teoksestaan Perin erikoinen muna, jossa perheen rannalta löytämästä munasta kuoriutuu erikoinen eläin. Tarinassa koko perhe sopeutuu hienosti erikoisen asuinkumppaninsa tapoihin: ”Koi-Koi kasvaa ja kasvaa, ja se alkaa viedä melko paljo tilaa. Kaikki mitä Koi-Koi tekee on jollain lailla isoa ja tilaavievää.” Sitä suurempi on tila ja tyhjyys, kun Koi-Koi ei eräänä aamuna palaakaan yölliseltä retkeltään. Kiukuttelevasta Killi-kissasta kertova Kissa Killin kiukkupussin (2007) kuvitus sai puolestaan IBBY:n kunniamaininnan. Kissa Killillä on huono aamu. Siivouskomerossa asustava tonttu antaa Killille kiukkupussin, johon kiukun voi puhaltaa, mutta missä talonkorkuisen kiukkupussin uskaltaa pamauttaa? Suosittelemme Tarinaa liehupartaisesta pikku sedästä lämpimästi myös aikuisille. Se kertoo riemastuttavin kuvin sedästä, jolla on seitsemän metrin parta. Mitä kaikkea parran kanssa voikaan tehdä ja mihin kommelluksiin joutua?

Rönnsin kuvitukset ovat lähestyttäviä, ilmeikkäitä ja myhäileviä. Hahmot ovat arkisen sympaattisia, yksityiskohtia ja herkullisia värejä riittää. Kustantajansa Schilds & Söderströmsin kotisivuilla Rönns kertoo inspiroituvansa tekstistä ja haluavansa siirtää tekstin herättämiä tunnetiloja kuvituksiinsa. Tämä onkin helppo huomata vaikkapa Konrad ja Kornelia -teoksessa, jossa yksinäisen Kornelian mielikuvitusystävä Penttinen ei oikein tahdo sulattaa varttuneen päähenkilön elämään ujuttautuvaa Konradia, joka on paitsi oikein mukava, myös ihan todellinen.

Christel Rönns on kuvittanut yli 60 kuvakirjaa, muun muassa Suomen Lasten Raamatun, joka oli vuoden 2009 kauneimpien kirjojen joukossa.

Haluamme kiitollisin mielin myöntää hänelle myös Kirjailijakettu-arvonimen.
Toenperän kirjasto Joroisissa, Juvalla ja Rantasalmella, Jenni Joru

Christel Rönnsin kotisivu

Schilds & Söderströms -kustantamon esittelysivu

2 kommenttia:

 1. Löysin Lukupetosivuston ihan sattumalta.
  Googlailen välillä nimelläni, löytääkseni kirja-arvioita. Niitä kun ei lehdissä ole kovin paljon esillä.
  Olen erittäin otettu Kirjailijakettu tittelistä, kiitos siitä!
  Minua ilahduttaa kovasti jos kuvitukseni tai tekstini saa jonkun innostumaan lukemisesta.
  Lukeminen on minulle lapsuudesta saakka ollut todella tärkeää. Pystyn edelleen yhdistämään elämäntilanteita tai paikkoja, sen mukaan mitä kirjoja nuorempana luin.
  Piirtäminen on ollut toinen intohimoni. Työssäni saan yhdistää nämä kaksi, tekstin ja kuvan, kokonaisuudeksi.
  Olen omasta mielestäni onnekas siinä, että saan tehdä työtä josta pidän.
  Se että joku muu pitää työni jäljestä, tekee siitä vielä antoisampaa.
  terveisin
  Christel

  VastaaPoista
 2. Hei Christel! Olemme olleet yhteydessä kustantamoosi! Virallinen kunniakirja ja palkintomme on lähdössä postin kuljetettavaksi.

  Kiitos ihanista ja viisaista kuvakirjoistasi, niitä on ollut ilo lukea pienten kanssa ja ihan omin päinkin. Kuvitustaide on sinänsä jo tarinallisuudessaan kerronnan muoto, kun siihen yhdistetään sanan mahti luulen, että se, jos mikä on värikäs polku kirjallisuuden maailmaan.

  Lämmin kiitos viestistäsi! Terv. Toenperän wäki Etelä-Savossa

  VastaaPoista