maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kirjailijakettu numero kymmenen

Jos googlettaa hakusanalla "kirjalijakettu", näytölle lävähtää ensin sivullinen Katjaa, siis Katja Kettua, kirjailijaa.

Kaikki kuitenkin tietävät, että Kirjalijakettu on Toenperän kirjaston vuodesta 2004 myöntämä merkittävä kirjallisuuspalkinto, ja arvonimi, jonka voi saavuttaa kirjalija, jonka teoksia Lukukettu-diplomia suorittavat lukevat ahkerasti.

Kirjalijakettu Hall of Fame:

1) Timo Parvela 2004
2) Jukka Parkkinen 2005
3) Jii Roikonen 2006
4) Marja-Leena Tiainen 2007
5) Tiina ja Sinikka Nopola 2008
6) Jukka Itkonen 2009
7) Markus Majaluoma 2010
8) Mauri Kunnas 2011
9) Kirsi Kunnas 2012


ja

10) JUSSI JUBA TUOMOLA 2013 
 
        
Kuva: Riitta Supperi, Otava

Juba tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner -stripeistään. Minerva on puolestaan täyspitkä sarjakuva, kiikkutuolilla lentävä Minerva joutuu Pohjoisnavalle ja lentävällä ammeella Amazonille. Mukana seikkailee myös salaperäinen Petra, sekä useita eriskummallisia apureita, kuten silmätön Kerttu Kaljurotta tai kärttyinen Pellervo Pingviini. Minervan tehtävänä on maailmakaikkeuden pelastaminen. Tietenkin!


Minerva-sarjakuvat ovat sekoitus seikkailusarjakuvaa, slapstick -komediaa ja satua. Juba on erittäin ytimekäs sanankäyttäjä, jonka huikeat repliikit istuvat hyvin absurdien hahmojen suuhun. "Vaikka hippi olenkin, en ole koskenlaskija", sanoo "Toppis", Toppatakkihippi  teoksessa Alajuoksun pullukka (s. 19). Seuraavassa albumissa siirryttäneen vallan pois Maa-planeetalta. Liekö Juba lukenut huolellisestikin Edgar Rice Burroughsin Mars- ja Pellucidar -sarjat?

Onnea Juba! Lukuiloa on riittänyt!

1 kommentti:

  1. Itikka pisti päähän,onko se "päähän pisto".

    Markan serkku

    VastaaPoista