keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kirjalijakettu 2012 on Kirsi Kunnas

Copyright: Jyrki Luukkonen


Joroisten, Juvan ja Rantasalmen yhteinen JJR-kirjasto myöntää vuosittain ”Kirjailijakettu” -arvonimen kettukirjailijalle, jonka tuotantoa Lukukettudiplomin suorittajat ovat ahkerasti lukeneet.

Kirjailijakettu 2012 on akateemikko Kirsi Kunnas (s. 1924), (lasten)runouden Grand Old Lady. Hänen tunnetuin tuotantonsa vyyhteytyy erään salaperäisen Tiitiäisen ympärille. Kunnas on tehnyt myös huomattavan aikuisille suunnatun runotuotannon sekä kääntänyt muun muassa Lewis Carrolin ja Federico García Lorcan teoksia suomen kielelle.
Kieli nimenomaan, on Kunnaksen kotimaa. Hän piehtaroi kielessä, kerää sitä syliinsä ja muokkaa mieleisekseen. Kunnas taitaa niukan tyylittelyn, jolla voi pienin elein ja äärimmäisen tarkasti kuvata sellaisia valtavia asioita kuin rakkautta, ikävää, elämänjanoa ja kuolemaa. Hän taitaa onomatopoesian, jolla voi tavoittaa leikkisän herkullisesti esimerkiksi iltalypsyn äänimaailman, kuten runossa Adalmiinan helmi, jossa: ”Karjan kellot kilk kalk kaa” ja jossa lehmä: ”järveen kumartuu / ja särpii, hörppii, ryystää / laiskuttaa ja nuuskaa/”. Hän taitaa paradoksin ja kielipelit sekä tutkii runoissaan kielen kaikkia vivahteita aina nonsenseen – hölynpölyyn saakka.

Kunnas on palkittu muun muassa Arvid Lydecken -palkinnolla, Topelius-palkinnolla ja erilaisilla valtionpalkinnoilla. Hänelle on myönnetty vuonna 2000 Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvonimi sekä akateemikon arvonimi. Haluamme kiitollisin mielin myöntää hänelle myös Kirjalijakettu-arvonimen.

*** 
Kunnakselta saammamme herttainen vastauskirje on nähtävillä Rantasalmen kirjastossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti