keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Jakko heittää kylmän kiven ja me jaamme kirjavinkkejä

Jaakolle valinnanvaraa. freefoto.com

Valkoinen kirahvi Opuscolo - kirjasta kirjaan  -blogista väittää, että kesää seuraa syksy, esittelee oman top-listansa syksyn uutuuskirjoista. Aika tuhti väite, kun kesä ei ole edes kunnolla alkanut! Ja sanonko minne Jaakko saa pistää kylmän kivensä?

Pyh.

Tunnustakaamme kuitenkin tosiasiat. Syksyn uutuuskirjat on jo tilattu kirjastoon. Poimitaanpa mekin TOP 5, eli odotetuimmat syksyn kirjat:

Petri Tamminen: Rikosromaani. Malmin musertaja, Hämeenlinnan häpäisijä, Hermann Ångström, kylvää jälkeensä huolta, häpeää ja yleistä epämukavuutta. "Tapauksen saa hoidettavakseen elämää nähnyt komisario Vehmas, jonka mielestä ihmiset sairastavat tulevaisuutta ja poliisin työ on kansanrunoutta", kertoo Otava. Kuulostaa sopivan paasilinnamaiselta: kevyttä kamaa, jossa on yllättäviä syvällisyyden syövereitä.

Pete Suhonen: Hitlerin kylkiluu. WSOY kertoo, että kyseessä on seikkailusatiiri. Ruoppaaja Muttilainen, Konstaapeli Parviainen ja Agronomi Hildén muodostavat salaisen veljeskunnan kovan ytimen. Hitler ei kuollutkaan bunkkeriin Berliinissä ja Katri Helena on Suomen Marlene Dietrich. Olisikohan tässäkin kirjassa jonkinlaista huovismaista salaviisautta?

Johanna Sinisalo: Salattuja voimia. Teos koostuu Sinisalon parhaista vaellusnovelleista. Pidin hirveästi Enkelten verestä. Se aiheutti vakavaa mehiläiskuumetta. Luotan siihen, että tämän teoksen myötä fiilistelen Partioaitassa ja teen retkiä joko Penniineille tai sitten sinne oman otsalohkon pimeämmälle puolelle. Johanna Sinisalo ja Risto Isomäellä on sama taito hyppysissään: hyvä tarina rakennetaan tiedon päälle ja pistetään joukkoon iso lusikallinen kansanperinnettä!


Linde, Heidi Jo nyt on! Chiclittiä Norjasta. Kolmatta lastaan odottava kotiäiti kaipaa muutosta, samoin uransa loukkaantumiseen päättävä jalkapalloilija ja häitä touhuava morsian, joka ei ole ihan varma siitä, onko sulhanen sittenkään Mr Right. Kirjan yhteydessä on mainittu niin Jonathan Franzen kuin Nick Hornbykin, joten luotan siihen, ettei tämä ole ihan ytimetöntä höttöä. Sitäpaitsi pullanleivonnan ja Metallican yhdistäminen kertoo arjen ymmärryksestä ja tyylitajusta. 

Ian Rankin: Verisiteet. Olen lukenut kaikki Ian Rankinin kirjat. Olen hankkinut itselleni kaikki Ian Rankinin kirjat. Lisäksi etsin aina kirjamessuilta Blue Moonin ständin ja sanon, että kaikki, mitä he kustantavat, siis aivan kaikki, on loistavaa. Toivon, että John Rebus raitistuu ja löytää itselleen daamin ja että minä pääsen riehastelemaan Edinburghiin jonkun kanssa, jolle riittää, että istutaan tunkkaisessa pubissa mököttämässä sekä käyskennellä loput ajat mukulakivikaduilla tai Forth-vuonon jäätävässä viimassa. Ja kuunnella Rollareita Laphroaig-lasi kourassa. Oletteko muuten huomanneet, että omista suosikeista puhuminen on vaikeaa? Koska _tunteet_.

Bonuskirja: Walter Mosley: When the Thrill Is Gone. On pahuksen kurjaa, ettei Walter Mosleyltä suomenneta teoksia. Kirjan nimen kuultuani päässäni on soinut Ella Mae Morsen versio kyseisestä piisistä.Walter Mosley kuvaa upeasti rotuerottelun Amerikkaa. Päähenkilö on kunnollinen mies, Easy Rawlins, joka tasapainoilee lain ja rikollisuuden harmaalla alueella. Easyssä ja Röngän Viktor Kärpässä on paljon samaa, ainakin kultainen sydän ja asema yhteiskunnan marginaalissa.

Syksyllä ilmestyy myös uutuus Sofi Oksaselta, sitä moni odottaa suurella uteliaisuudella. Mitä odotat kirjasyksyltä?

9 kommenttia:

 1. Harvinaisen taitavasti kirjoitettu blogi. Jatkakaa. Ai niin: odotan Cormac McCarthya.

  VastaaPoista
 2. Paitsi että olen samaa mieltä Ian Rankinista niin olen ehdottomasti samaa mieltä Blue Moonin kustannuslinjasta.

  VastaaPoista
 3. Kiitokset tähtivyölle. Cormac McCarthy on varmasti odottamisen väärti.

  Lukutoukka: Blue Moon on vetänyt kyllä mahdottoman hyvää linjaa. Olen joskus suositellut kirjoja sanomalla, että valitkaa ihan mikä tahansa Blue Moonin kustantama :)

  VastaaPoista
 4. Kylmä kesäkin on kesä. Ja loma on loma ilman hellettäkin. Joku sanoi, että yltiöpositiivisuutta... mene tai tiedä, minä nautin syystuulesta ja kesän tuulista :D Meren lämpötila +24 eikä sinilevää. Ei paha!

  Sinun listaltasi poimin Sinisalon ja Tammisen.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Sofi Oksanen on tietenkin ohittamaton. Norjalainen chick lit voisi olla kiinnostava tuttavuus! Tässä mun TOP 8: http://lukukausi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Valkoinen kirahvi: kylmä kesä on teoriassa kesä, käytännössä se on toukokuussa alkanut syksy!

  VastaaPoista
 8. Mitä tälle blogille tapahtui. Söikö siili Jennin?

  VastaaPoista
 9. Kiire söi:) Täällä ollaan!

  VastaaPoista